Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Allaskuumetta

10.5.2016 | Julkaisija

Uima-allaskuume iski meihin jo keväällä. Alkuun hautasimme ajatuksen, mutta näin jälkikäteen ajateltuna kevät olisi ehkä paras aika hankkia uima-allas. Piha myllerretään, koska sinne joudutaan kaivamaan monttu. Samalla voi nurmikolle heittää hyvästit, mutta altaan valmistuttua ehtisi vielä tehdä pihatyöt kuntoon. Keväällä maarakennusliikkeet eivät ole vielä kesälomilla ja ehtivät paremmin tulla katsomaan paikan päälle mihin ja mitä tulisi kaivaa. Lisäksi aikaisin aloitetun allasprojektin ehtisi saada valmiiksi ja pääsisi nauttimaan uimisesta ennen viileneviä syysiltoja.

Projektin suunnittelu lähti ihan tosissaan liikkeelle vasta kesäkuun alussa.  Tutustuimme internetin välityksellä erilaisiin altaisiin. Meille selvisivät eri uima-allastyypit, joita on tarjolla Suomen oloihin (lasikuitu-, puurunko- sekä teräsvannealtaat).

Selvitimme eri allastyyppien soveltuvuutta saviselle pihamaallemme. Suurena apuna oli rakennusaikana teetetty maapohjatutkimus. Altaan suunnitelmassa pitää nimittäin huomioida pohjaveden korkeus ja maan kantavuus.

Seuraavaksi päätimme käydä tutustumassa altaisiin useammassa allastoimittajien liikkeissä. Ensimmäisessä liikkeessä ei oikein henkilökuntakaan tiennyt uima-altaista, ja kertoivat saman tiedon kuin olimme saaneet Internetistä. Folkpoolilla sen sijaan oli rakennettu malli uima-allas liikkeeseen. Lisäksi myyjä omalla ammattitaidollaan osasi kysellä ja kertoa oikeita asioita, joita täytyy uima-altaan valinnassa ottaa huomioon. Lisäksi pääsimme näkemään kaikki osat, jotka altaaseen tulevat, esimerkiksi suodattimet, lamput, suuttimet sekä allasmuovin eri värivaihtoehdot.

Folkpoolin myyjä antoi meille altaan rakennusohjeet jo tässä suunnitteluvaiheessa, jolloin pääsimme miettimään, kuinka laajasta projektista olisi kyse. Lisäksi myyjän avulla hahmotimme kokonaisuuden sekä eri työvaiheet, jotta pystyimme päättämään ostammeko vain altaan osat ja rakennamme itse vai käytämmekö projektissa asennuspalveluja. Koimme tärkeäksi, että Folkpool tarjoaa myös kokonaispalvelua hyvän neuvonnan ja ohjauksen lisäksi.

Teimme lopullisen valinnan puurunkoaltaan ja lasikuitualtaan välillä. Folkpoolin puurunkoisessa altaassa meitä miellytti uima-allasosien laatu, altaan suorakulmainen muoto ja seinien pystysuoruus. Allasta ja allas pakettia pystyi räätälöimään omien mieltymysten mukaan. Lasikuitualtaan kuljettaminen tai nostaminen tontillamme olisi sisältänyt riskejä, joihin olisi ollut mahdotonta varautua. Suunnitteluvaihe ja keskustelut Folkpoolin kanssa kestivät pari viikkoa ja päädyimme tilaamaan paikalla rakennettavan 4*8 metrisen Folkpoolin Classic –altaan. Päätös altaan tekemisestä itse oli lopulta helppo. Folkpoolin ohjeet olivat hyvät ja altaan rakentamiseen ei tarvittu mitään erityisosaamista.

Altaan tilaamisen jälkeen alkoikin altaan kaivamistyön suunnittelu. Kysyimme tarjoukset kahdesta meitä lähinnä olevasta maaurakointiliikkeestä. Päädyimme vaihtoehtoon, jossa kaivurin kuljettajalla oli selkeä näkemys miten kaivutyö kannattaa suorittaa tontillamme.

Pihan muokkaus uima-allasta varten alkaa!
Pihan muokkaus alkaa!
Tarvikkeet uima-altaan rakentamista varten
Tästä se lähtee…

Itse kaivuutyö sujui nopeasti kahdessa päivässä.  Altaamme koko ja muoto vaati, että kaivettu montun koko olisi 10 x 5 metriä. Syvyyttä montulle tuli 1,6 metriä. Savipitoista maata ajettiin tontiltamme pois yhteensä 8 kuorma-autollista. Seuraavaksi monttuun laitettiin suodatinkangas.

Suodatinkankaan levitys
Suodatinkankaan levitys

Allasrungon asennus

Kun pohjatyöt oli tehty huolella, päästiin aloittamaan allasrungon kasaaminen. Allastavarat tulivat toimittajalta pari viikkoa ennen projektin alkamista.

Allasrungon kasaamiseen meni yksi työpäivä. Mittojen tarkistuksen jälkeen päästiin levyttämään altaan seiniä vanerilevyillä, jotka tulevat allaspaketin mukana. Aikaa levytykseen meni viikon päivät, kun työtä tehtiin iltaisin pari tuntia kerrallaan palkkatyön jälkeen.

Levyasennuksen jälkeen levyihin tehtiin aukot putkistojen läpivienneille. Lopuksi levyjen päälle asennettiin solumuovikerros rosteriniiteillä.

Seuraavaksi päästiin tekemään allasrungon sisäpuoliset maatäytöt. Ensin pohjalle laitettiin kerros sepeliä, suodatinkangas ja asennushiekka. Asennushiekka tiivistettiin ja sen päälle levitettiin pohjakangas, joka tulee allaspaketissa mukana.

Allasrungon pystyttäminen ja levytyksen aloittaminen
Allasrungon pystyttäminen ja levytyksen aloittaminen
Koko perhe mukana allasprojektissa
Koko perhe mukana allasprojektissa

Allasmuovin asennus

Allasmuovin asennus oli kaikkein teknisin vaihe altaan pystytyksessä, mutta myös ehdottomasti palkitsevin. Olihan allas sen jälkeen jo ihan uima-altaan näköinen.

Allasmuovissa oli kulmissa merkit, jotka muovin aukaisun yhteydessä kohdistettiin kulmiin. Ensimmäinen kulma kiinnitettiin 5 cm mittaisilla snap-in-lukitusmuoveilla tarkasti kulmaan. Sitten laitettiin allasmuovin yläreuna lyhyttä sivua pitkin snap-in-listan sisään. Sitä mukaa, kun reuna oli listan sisällä, painettiin snap-in-lukitusmuovia paikoilleen. Kulmassa tarkistettiin, että molemmat kulmamerkit olivat paikoillaan. Tämän jälkeen sivu kerrallaan asennettiin muovi paikoilleen. Lopulta allasmuovin yläreunan ollessa lopullisella paikallaan voitiin aloittaa vesitäyttö lämpimällä vedellä. Veden ollessa 1-2 cm korkeudella työnnettiin pohjasta rypyt suoraksi ja alakulmat kohdalleen. Pohjan ryppyjen suoristuttua vesiraja nostettiin 20 senttiin. Nyt allasmuovi oli jo niin tiukalla, ettei se enää liikkunut lainkaan. Nyt olikin hyvä hetki tehdä läpiviennit ohjeiden mukaan. Läpivienneissä allasmuovi jäi tiivisteiden väliin, jotta allas ei vuoda.

Allasmuovin asennus
Allasmuovin asennus

Onneksi allasmuovin asennuksessa oli Folkpoolin kauppias mukana antamassa ohjeita. Lisäksi allasmuovin asennukseen tarvittiin kaksi miestä. Muovin asennus sujui nopeammin kuin arvasimmekaan, ja tästä suurkiitos kauppiaalle J

Lopuksi allasta täytettiin sitä mukaa vedellä, kun altaan ulkopuolelle tehtiin maatäyttöjä.

Valmis allas odottaa maatäyttöä ympärilleen
Valmis allas odottaa maatäyttöä ympärilleen

Konehuone

Jotta vesi pysyisi altaassa puhtaana, tarvitaan siihen kunnon laitteet.

Altaan vesi kierrätetään hiekkasuodattimen läpi ja tarvittaessa vettä voidaan lämmittääkin. Meidän kokoonpanossa lämmityksen hoitaa 9 kW ilmavesilämpöpumppu. Iso vesimassa tarvitseekin paljon lämpöenergiaa, sillä noin viikossa saimme lämmitettyä veden uimakelpoiseen lämpötilaan. Lämmitys on Suomen oloissa suositeltavaa, koska sen avulla uintikautta voidaan pidentää syyskuuhun asti.

Parhaimmillaan konehuone saadaan sisätiloihin, mutta maahan upotettukin erillinen tila riittää. Me teimme konehuoneen itse rakentamalla vesivanerista laatikon. Vanerien sahausreunat lakattiin ohennetulla polyuretaanilakalla kolmeen kertaan ja liitoskohdat tiivistettiin silikonilla.

Kiertovesipumppu ja hiekkasuodatin maahan upotetussa konehuoneessa
Kiertovesipumppu ja hiekkasuodatin maahan upotetussa konehuoneessa

Koska vaneri on ohutta ja upotussyvyydessä 1,2 m on merkittävä maanpaine, piti laatikkoon tehdä reunavahvisteet. Ulkopuoliset reunavahvisteet toimivat samalla maa-ankkureina. Routaa ajatellen laatikko on asennettu salaojasoraan, jolloin maa ei roudi laatikon välittömässä läheisyydessä.

Konehuoneen pohja on osastoitu ja molemmat puolet on viemäröity. Osastointiin käytetty lankku toimii myös oivallisesti maapainetukena laatikon leveämmälle sivulle.

Terassi

Altaan ympärille tulevan terassin suunnittelu aloitettiin myös heti allaskauppojen jälkeen. Pihamme savinen maa ja terassin iso koko (n. 100 m2 pinta-ala) vaikuttivat suunnitelmaan. Perinteinen maanvaihto, eristäminen ja pilariperustus olisivat tulleet kalliiksi. Terassi perustettiin kierrepaalujen ja altaan vieressä olevan sepelitäytön varaan. Paaluja perustukseen meni 29 kappaletta. Paalujen päälle asennettiin paaluhatut ja primäärikannattajiksi 2 x 6 lankut.

Kierrepaaluttaminen on fyysistä hommaa
Kierrepaaluttaminen on fyysistä hommaa
Terassin pohja
Terassin pohja
Paalujen päälle paaluhatut ja 2 x 6 lankut
Paalujen päälle paaluhatut ja 2 x 6 lankut

Pintamateriaaliksi valittiin UPM:n Profi Deck -komposiittilauta sen ylivoimaisten ominaisuuksien takia. Terassin pintamateriaalin ollessa komposiittilautaa tarvittiin vielä ristiin koolaus 2 x 4 lankuista 400 mm välein. Määrälaskenta aiheutti meille harmaita hiuksia, sillä komposiittia ei suositella asennettavaksi perinteisellä juoksevalla päätyliitoksella. Niinpä tilausvaiheessa piti tehdä tarkka suunnitelma jokaisen laudan paikasta terassilla ja hieman säätää terassirungonkin kokoa, ettei hukkaa syntyisi turhaan. Lopputulos onkin sitten harmonisen kaunis terassi.

Projekti lähenee loppuaan
Projekti lähenee loppuaan

Allaspeite

Allastamme suojaamaan hankittiin vielä allaspeite. Harkitsimme altaan päälle myös katteen laittamista. Sillä saisi Suomen oloissa pidettyä altaan veden lämpimänä paremmin ja pidennettyä siltä osin uimakautta. Kate oli kuitenkin meidän perheelle liian kallis vaihtoehto, joten päädyimme hankkimaan rullattavan allaspeitteen.

Allaspeite on helppo käyttää ja levittää altaan päälle. Peitteen etuja on monia. Meidän perheelle tärkein syy hankkia peite oli ennen muuta allasveden pitäminen puhtaana. Tonttimme rajalla sijaitsee lukuisia lehtipuita ja havupuita. Näistä lentelee lehtiä ja havunneulasia väistämättäkin altaaseen. Mikäli perheessä on pieniä lapsia tai eläimiä, kannattaa ehdottomasti hankkia allaspeite suojaamaan altaaseen tippumista. Folkpoolin allaspeite kestää nimittäin jopa peitteen päällä kävelemistä ilman, että tippuu altaaseen.

Harmonisen kaunis allas kauniilla terassilla. Allas reunustettu puukantilla.
Harmonisen kaunis allas kauniilla terassilla. Allas reunustettu puukantilla.

Loppusanat

Allas valmistui muutamassa viikossa viikonloppu- sekä ilta- ahertamisten jälkeen. Terassiin menikin sitten hieman kauemmin. Ensimmäiset uinnit omassa uima-altaassa olivat mukava kokemus ja viilensivät mukavasti terassin rakentamisen ohella. Perheen lapset erityisesti osasivat nauttia näistä hetkistä. Altaisiin tutustuttaessa Folkpoolista syntynyt vaikutelma laadukkaasta kokonaisuudesta osoittautui projektin aikana todeksi. Voimme lämpimästi suunnitella Folkpool Espoota ja heidän altaitaan sekä ammattitaitoista myyjäänsä. Kannustamme muita tarttumaan rohkeasti hankkeeseen. 🙂