Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Mitä huomioida uima-allasostoksilla?

Uima-allasta suunnitellessasi kannattaa jo projektin suunnittelu-/alkuvaiheessa keskustella Vesilaitteen kanssa erilaisista allasrunko- ja tekniikkavaihtoehdoista. Esimerkiksi runkoratkaisuja ja lisävarusteita on monia, ja niillä jokaisella omat erityspiirteensä.

Yleensä ulos tuleva uima-altaat eivät vaadi rakennus tai toimenpidelupaa, mutta ennen rakentamisen aloittamista on hyvä olla myös yhteydessä paikkakuntasi rakennusvalvontaan tarvittavien lupien selvittämiseksi. Sisäaltaat ovat aina osa rakennuksen rakennesuunnitelmia ja rakennustyötä.

Oli kyseessä uudisrakennus tai saneerauskohde sisällä tai ulkona, ota yhteyttä ja tilaa meiltä ilmainen konsultointikäynti kohteessasi. Voimme yhdessä tehdä suunnitelman allasprojektisi onnistumiseksi. Voit tutustua uima-altaisiimme myös etukäteen!

Uima-altaat sisäkäyttöön

Sisäuima-altaat ovat yleensä betoni- tai betoniharkkorakenteisia. Sisäuima-altaaksi voi myös käyttää styroksiharkkoseinillä sekä allaspussilla toteutettua allasta, mutta tämä rajoittaa jonkin verran altaan vapaata muotoilua. Altaan rakennuksen yhteydessä voidaan altaaseen helposti lisätä erilaisia lisälaitteita, kuten valoja, vesihierontapisteitä, vastavirtauintilaitteita ynnä muita vastaavia. Jälkeenpäin toteutettuna altaaseen onnistuu lisälaitteiden asennus ainoastaan lähinnä pinta-asennuksena tai allaskantille sijoitettuna.

Erityistä huolellisuutta sekä suunnittelussa että toteutuksessa pitää kiinnittää betonialtaan vesieristykseen varsinkin läpivientien osalta. Betoniallas voidaan laatoittaa tai pinnoittaa, tai siihen voidaan hankkia mittojen mukaan tehty allaspussi. Betoniallas antaa myös mahdollisuuksia altaan muotojen suhteen. Altaan vedenkierto voidaan toteuttaa ylivuotoisena, pintaventtiilillä tai niin sanottuna infinity-ylivuotoratkaisuna. Peittämisen kannalta pintaventtiili on aina helpoin ratkaisu. Allastilan kosteudenpoistosta sekä altaan peittämisen vaihtoehdoista kannattaa myös keskustella kanssamme jo projektin alkuvaiheessa.

Uima-altaat ulkokäyttöön

Uima-altaat ulkotiloihin

Ulkouima-altaiden runkojen osalta vaihtoehtoja on paljon ja hintahaitari varsin laaja. Suomen talvi on altaille erittäin haastava, ja myös rakennuspaikat sekä kuljetusreitit aiheuttavat joskus harmaita hiuksia. Vesilaitteen valikoimista löydät aina oikean allasratkaisun kohteeseesi. Olemme myös komponenttitoimittajana mukana monissa itserakennetuissa betonirakenteisissa allasprojekteissa.

Ulkouima-allasta suunnitellessasi kannattaa kiinnittää jo alkuvaiheessa huomiota altaan turvallisuuteen ja energiankulutukseen vaikuttavaan altaan peittämiseen. Esimerkiksi erikoisiin muotoihin tai mittoihin on vaikeaa löytää peitettä. Kevään jälkeen, kun eristävä maamassa altaan ympärillä on lämmennyt, 90 % altaan lämmöstä karkaa ilmaan suorana lämpösäteilynä ja haihtumisena. Tämän vuoksi altaan rungon eristämiseen maata vasten kiinnitetään usein liikaakin huomiota verrattuna haihtumisen estämiseen.

Betonirakenteiset uima-altaat ulkotiloihin

Betonialtaita rakennetaan ulkotiloihin betoniharkoista, styroksiharkoista tai valamalla. Altaan pohjalla on aina betonivalu. Vaikka monet mieltävät betonirungon erittäin vahvaksi, betonirungon haaste ulkoaltaissa on talvi. Suosittelemme betonialtaan tyhjentämistä talveksi, mikä valitettavasti lisää jonkin verran taloutesi vedenkulutusta. Styroksiharkkorungoissa uima-altaisiin suunnitellut erikoisharkot ottavat jäätymisen vastaan rikkoutumatta ja toimivat näin täysin jäykkää betonirunkoa paremmin.

Emme myöskään suosittele ulkoaltaan laatoittamista. Laatoituksen ongelmana ulkona on laattojen irtoilu. Allas kannattaa joko pinnoittaa erilaisilla erikoismaali- tai ruiskutepinnoitteilla, tai altaaseen voidaan hankkia mittojen mukaan tehty allaspussi. Betonialtaan muoto voidaan valita vapaammin, mikäli käytetään pinnoitusta. Styroksiharkkorunkoa ei voida pinnoittaa vaan niissä käytetään aina allaspussia.

Yleisesti betonilataat varustetaan normaaleilla läpivienneillä (pintaventtiili, mahdollisesti pohjaventtiilin sekä tulosuuttimet), mutta betoniallas voidaan toteuttaa myös ylivirtaus- tai infinity malleina joissa vesi virtaan altaan reunan yli ja veden pinta on terassin tasossa. Jälkimmäisissä ratkaisuissa altaan peittäminen voi tuottaa haasteita, varsinkin roskaavissa paikoissa. Altaan turvallisuus ja energiataloudellisuus on myös heikompi ilman peitettä.

Betonisen uima-altaan plussat:

  • Muodon ja mittojen vapaa valinta
  • Rungon pitkäikäisyys oikein talvisäilytettynä
  • Altaisiin löytyy ja on helppo rakentaa aktiviteettilaitteita
  • Altaan rungon voi halutessaan rakentaa itse ja hankkia vain allaskomponentit

Betonisen uima-altaan miinukset:

  • Talvikestävyys veden kanssa
  • Altaan rakentamiseen kuluu aikaa, joten projektia on hankalaa viedä läpi muutamassa viikossa
  • Runkorakenteiden korjaaminen tai poistaminen on hankalaa niiden rikkouduttua
  • Betonivalut paikoissa, joissa betoniauton on vaikea liikkua

Teräspeltialtaat

Teräspellistä valmistetut uima-altaat ovat nopeita asentaa ja haluttaessa myös purkaa. Teräspeltialtaat voidaan upottaa kokonaan tai osittain maan sisään, tai asentaa kokonaan maan päällä. Altaat koostuvat seinäksi tarkoitetusta metallilevystä sekä altaan päälle tulevasta kehikosta. Uima-altaan sisäpuolelle asennetaan vedenpitävä allaspussi.

Teräspeltialtaat ovat allasmarkkinoiden edullisimpia altaita, ja niiden elinikäodotus on muita altaita huomattavasti lyhyempi. Teräspeltialtaat maan päällä tyhjennetään aina talveksi vedestä.

Vankemmat maahan upotetut galvanoidusta teräksestä tehdyt allasrunkoaltaat, kuten Folkpoolin Classic-altaat, jotka rakennetaan betonivalulle, kestävät oikein rakennettuna kymmeniä vuosia. Näitä ei pidä sekoittaa ohuesta pellistä tehtyihin, yleensä pyöreisiin muotoihin perustuviin altaisiin.

Teräspeltialtaiden plussat:

  • Edullinen hinta
  • Nopea ja helppoa asentaa sekä purkaa
  • Kevyt rakenne

Teräspeltialtaiden miinukset:

  • Rajoitettu elinikäodotus
  • Edulliseen hintaan tähtäävät heikompi laatuiset puhdistusjärjestelmät
  • Korjausosien saatavuus yleensä heikko

Lasikuituiset uima-altaat

Folkpool AquaShell lasikuituiset uima-altaat

Lasikuitualtaan etuna muihin allastyyppeihin verrattuna ovat hieman “pehmeämmät” muodot ja altaaseen integroidut vedenalaiset rappuset, joiden avulla altaaseen meno ja poistuminen helpottuvat. Lasikuituinen uima-allas on myös laadukkaan näköinen valmis kokonaisuus.

Lasikuituiset uima-altaat toimitetaan valmiina runkona, ja asennusjälki on nopeaa, kun allas nostetaan paikoilleen. Lasikuitualtaita mainostetaan yleensä tämän vuoksi helposti ja nopeasti asennettavina. Vaikka itse allas tulee yhtenä pakettina vievät altaan putkitus, pohjatyöt sekä altaan ympärille tuleva patio tai terassi kuitenkin myös oman aikansa. Altaan perustukseen kannattaakin kiinnittää ”tuplasti” huomiota, jotta allas ei veden paineessa tai roudan vaikutuksesta muuta asentoaan. Vinoon asettunutta allasta on vaikea myöhemmin korjata aloittamatta asennusta alusta. Maantiekuljetukset rajoittavat lasikuitualtaiden kokoa. Altaan syvyys ja pohjan muotoilu sekä integroidut portaat tekevät altaasta myös yleensä pienemmän kuin altaan ulkomitat antavat ymmärtää.

Lasikuiturutto, eli osmoosi, jossa kosteus pääsee lasikuidun huokosiin ja rapauttaa altaan vahvuutta, on lasikuitualtaiden haaste. Altaan sisäpuolella olevat pinnoitteet ovat nykyään hyviä, mutta allas ei silti ole ikuinen. Ilmiö on tuttu esim. veneilijöille. Lasikuituallas on kuitenkin yleensä erittäin pitkäikäinen. Hyvä lasikuituallas on tehty lasikuitumattoja käsin laminoimalla, ei ruiskuttamalla. Lisäksi altaassa on käytetty vain parhaita valmistusaineita ja altaan kestävyyttä on lisätty useilla gelcoat kerroksilla sekä keraamisilla välipinnalla. Lasikuituallasta ei tule lämmittää yli 28-asteiseksi, sillä lämpö lisää osmoosin mahdollisuutta.

Altaan rakennuspaikka vaikuttaa myös altaan valintaan. Emme suosittele lasikuitualtaita routaisille ja korkean pohjaveden alueille. Allasta ei voida myöskään ilman suuria kustannuksia siirtää vaikeisiin paikkoihin, joissa nostoautot eivät pääse asennuspaikan lähelle.

Lasikuituisten altaiden plussat:

  • Hieman pehmeämmät altaan muodot mahdollisia
  • Allas on periaatteessa heti valmis, kun se nostetaan paikoilleen, joten asennusjälki on nopeaa
  • Altaissa valmiina integroidut portaat
  • Altaan kantti voidaan jättää terassin pinnalle niin halutessaan
  • Markkinoilla on useita eri malleja

Lasikuituisten altaiden miinukset:

  • Lasikuituisissa altaissa voi ilmetä esimerkiksi kosteusvaurioita johtuen osmoosista, joka tuhoaa rungon.
  • Lasikuitualtaan kestoikä on osittain arvoitus ja riippuu sekä yksilöstä, valmistajasta että käytetyistä materiaaleista.
  • Altaan asennuspaikka kannattaa valmistella erityisen tarkasti liikkumisen estämiseksi, ja samalla tulee huomioida, etteivät altaat sovi kaikille paikoille.
  • Lasikuitualtaiden seinien muodot vaativat nelivetorobotin, jos odottaa sellaiselta myös seinien puhdistusta.

Allasmuovilla varustetut runkoaltaat

Allasmuovilla varustetun runkoaltaan runko toimitetaan yleensä valmiina rakennuspakettina, joka on tehty esimerkiksi painekyllästetystä puusta, hirsistä tai betonilaattaan kiinnitetystä vankasta teräspellistä vahvoine tukineen, tai muusta vastaavasta pitkäikäisestä ja tukevasta, mutta talvella hieman joustavasta materiaalista. Eliniänodotus tällaiselle runkoaltaalle on > 20 vuotta. (Allasmuovialtaan runkona voi olla totta kai myös betoni tai styroksiharkko. Allasmuovilla varustetulla runkoaltaalla tarkoitamme tässä osiossa kuitenkin muita kuin teräspelti ja betonirunkoisia altaita tai esimerkiksi maakuoppia, joihin on asennettu allaspussi.)

Altaan runkopaketin valmistuttua rungon sisään asennetaan vesieristeeksi määrämittainen allaspussi. Allasmuoveja on saatavissa useita varisävyjä ja kuoseja. Allasmuovit ovat yleensä UV-suojattuja PVC-muoveja, jotka säilyvät Suomen olosuhteissa hyvinkin noin 12–15 vuotta, joskus jopa pidempäänkin. Allasmuovi voidaan tämän jälkeen uusia, ja allas näyttää taas uudelta. Vesi painaa allasmuovin tiukasti altaan runkoon, joten muovi pysyy hyvin paikoillaan ja kuvio näyttää esimerkiksi mosaiikkikuvioidulla allasmuovilla hyvinkin aidolta.

Allasrunkopaketteja on saatavilla useita malleja ja kokoja. Suurin osa näistä malleista on suunniteltu maahan upotettaviksi. Maan tuki auttaa allasta säilyttämään muotonsa niin kesällä kuin talvella. Rungon jousto taas varmistaa sen, että altaaseen voi jättää veden ja jäätyminen ei riko allasta. Osa rungoista on suunniteltu maanpäällisiin asennuksiin, ja nämä rungot on tuettu voimakkaammin. Näistä altaista vesi on poistettava talveksi. Esimerkiksi painekyllästettyjä puurunkoisia altaita on tehty Pohjoismaissa lähes 50 vuotta, ja oikein salaojitetut allasrungot ovat kestäneet hienosti vuosien rasitukset, kunhan altaan runko rakennetaan toimittajan ohjeiden mukaisesti.

Runkoaltaat voidaan varustella monella tavalla ja varusteita löytyy jopa enemmän kuin betonialtaille. Altaan uudistaminen esimerkiksi 15 vuoden jälkeen on helppoa ja edullista allaspussi vaihtamalla.

Allasmuovilla varustetun runkoaltaan plussat:

  • Nopea asentaa ja sopii lähes kaikille tonteille. Asennus onnistuu useimmiten myös itse.
  • Altaan koko tai asennuspaikka ei ole este rakentamiselle, koska allas rakennetaan paikan päällä.
  • Allasmuovin uusimismahdollisuus edullisesti, kun vanha pinta haalistuu
  • Varma talven kestävyys
  • Kevyt, mutta kestävä rakenne ei vaadi valuja kuin tietyissä erikoisratkaisuissa
  • Useita väri-, kuvio- ja muotoratkaisuja useilla lisävarusteilla
  • Voidaan rakentaa routivalle pihalle ilman suuria maansiirto-operaatioita

Allasmuovilla varustetun runkoaltaan miinukset:

  • Allasmuovi on periaatteessa mahdollista rikkoa terävällä esineellä-
  • Huono salaojitus lyhentää rungon ikää.
  • Allasmuovi saattaa jäädä pohjasta hieman ryppyiseksi, jos asennus tehdään kylmässä tai asennuksesta ei ole kokemusta.
  • Runkoa ei yleensä eristetä, jotta runko pysyy paremmin kuivana. Keväällä altaan lämmitys vie hieman enemmän energiaa, mutta pysyy lämpimänä ympäröivän salaojasoramassan lämmettyä. Sora ja sen ilmaraot toimivat eristeenä.

Valmiit “Swim-spa” uima-altaat

Uusimpana allastyyppinä maailmalla on yleistymässä ulkoporeallastekniikkaan ja tehokasta vastavirtakoneistoa hyödyntävät swim-spa altaat. Swim-spa allas on täysin valmis, omaan kantavaan runkoonsa rakennettu n. 5-6 metrinen uima-allas johon on integroitu altaan koko puhdistus sekä lämmitysteknologia. Altaan runko on hyvin eristetty ympäriinsä polyuretaanilla ja allas toimitetaan lämpökannella. Swim-spa allasta voidaan käyttää myös Suomen oloissa kesällä sekä talvella mikä lisää altaan käyttömahdollisuuksia huomattavasti. Mikäli haluaa ympärivuotista uimista, on Swim-spa siihen varmasti paras ratkaisu.