Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Uima-ja porealtaiden hoito-opas

Uima- ja porealtaat tarvitsevat säännöllistä tarkkailua ja hoitoa. Se ei ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Oikealla hoidolla allas on aina miellyttävä ja turvallinen käyttää ja laitteistot toimivat paremmin. Huoltoon ja hoitoon kannattaa siis investoida. Vastineeksi saa turvallisemman, terveellisemmän, toimivamman ja energiatehokkaamman altaan.

Alla yleisimpiä altaiden hoito-ohjeita. Pääperiaatteet allasveden osalta ovat myös porealtaiden osalta samat, mutta porealtaan osalta kannattaa silti tutustua sekä allasvalmistajan että allastyypin omiin erikoisvaatimuksiin.

Toivomme tästä altaiden hoito-oppaasta olevan sinulle apua. Mikäli aikasi ei riitä kaikkeen tai olet epävarma altaasi huollon kanssa, ota yhteyttä. Voimme auttaa tai jopa hoitaa allasta puolestasi.

Meiltä löydät myös laadukkaat ulkoporealtaat ja uima-altaat.

Muutama sana altaiden turvallisuudesta

Yhä useamman suomalaisen kodin pihalla on kesäisin uima- tai poreallas. Muutamat ikävät onnettomuudet ovat herättäneet keskustelua altaiden turvallisuudesta. Uima-altaiden käyttöön liittyvät vaaratekijät olisikin hyvä tunnistaa, ja mahdollisia vaaratilanteita olisi hyvä ennaltaehkäistä.

Vaaratilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun altaan käyttäjiä, kuten pieniä lapsia, ei valvota asianmukaisesti. Hukkuminen on EU:n alueella toiseksi yleisin lasten tapaturmaisten kuolemien syy. Riski on suurin 1–4-vuotiailla. Myös aikuisilla tapahtuu toisinaan virhearviointeja, erityisesti alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lapsille (ja toisinaan myös aikuisille) on hyvä etukäteen kertoa selkeät säännöt, kuinka altaassa toimitaan. Esimerkiksi milloin altaaseen saa mennä, onko hyppiminen altaaseen sallittua, saako uima-altaassa sukellella, saako altaan ympärillä juosta jne.

Valvo aina pieniä lapsia altaassa. Lapsia ei tule koskaan jättää yksinään uima-altaaseen; matalaankin veteen voi hukkua. Kaikenlaiset kellukkeet ja uimarenkaat ovat ensisijaisesti leluja, eivät turvavälineitä. Vaikka lapsellasi olisi kellukkeet, on hyvä pysytellä lähistöllä varmuuden vuoksi. Muista myös ottaa vesilelut pois vedestä leikkien jälkeen, ettei lapsi innostu hakemaan niitä itse, kun et ole näkemässä.

Kun allasta ei käytetä, tulisi altaassa olla turvapeite tai -kate tai mahdollisesti aita, joka estää lasten tai lemmikkien pääsyn altaaseen. Turvapeite tai kate on sinun, altaan omistajan, vastuulla. Kate estää myös lämmönhukkaa ja vähentää kemikaalien tarvetta. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää vähintään 90 cm korkeaa, lukittavalla portilla varustettua aitaa altaan ympärillä. Yleisesti käytetty tavallinen kuplapeite estää lämmön ja kosteuden haihtumista, mutta se ei kestä ihmisen tai eläimen painoa, eikä siten ole turvapeite.

Altaan sisä- ja ulkopuolella olevien tikkaiden tulisi olla tukevia ja vastata altaan kokoa. Jos kyseessä on korkea allas (ns. ”maanpäällinen allas”), tulisi ulkopuolella olevat tikkaat poistaa aina käytön jälkeen, jotta kenellekään ei tulisi mieleen kiivetä altaaseen. Mikäli uima-altaan paikkaan voi vielä vaikuttaa, sijoita allas paikkaan, jonne on hyvä näkyvyys.

Huonosti hoidettu vesi tai väärin annostellut kemikaalit voivat aiheuttaa vaaraa käyttäjien terveydelle. Epäpuhtaasta vedestä tai väärin annostellusta puhdistusaineesta voi aiheutua esimerkiksi silmien kirvelyä, iho-oireita tai hengitysoireita. Erityisen haitallista likainen vesi on pienille lapsille, jotka usein nielevät vettä uidessaan. Veden laatua tuleekin seurata säännöllisesti, ja allasta tulee käyttää vasta sitten, kun on varma veden laadusta.

Käytä tarkoitukseen soveltuvia puhdistus- ja muita allaskemikaaleja oikein annosteltuna.

Suojapeite estää orgaanisen lian, kuten lintujen ulosteiden pääsyn altaaseen.

Muista säilyttää allaskemikaalit pienten lasten ulottumattomissa. Kemikaalit voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran. Suhtaudu allaskemikaaleihin kuin ne olisivat lääkkeitä tai kodin puhdistusaineita.

Muista kuitenkin: uiminen ei ole vaarallista, ja uima-altaasta tulee nauttia, kunhan tiedostaa riskit ja käyttää maalaisjärkeä.

Puhdas, kristallinkirkas vesi

Puhtaan ja kirkkaan allasveden säilyttäminen vaatii sekä mekaanista että kemiallista puhdistusta. Alla olevat tekijät ovat edellytyksiä hyvän allasveden säilymiseksi.

  • Puhdistuslaite, jossa ovat oikein mitoitetut pumppu ja suodatin
  • Pohjaimurointi säännöllisesti
  • Tasapainotettu vesi, jonka pH-arvo on 7,2–7,6
  • Allasveden jatkuva desinfiointi kloorilla tai vastaavalla bakteereja sekä levää tuhoavalla kemikaalilla

Mikä allas sinulla on?

Sisäaltaat

Tämä altaanhoito-opas on tehty yksityisille sisäuima-altaille, joissa on kunnollinen kiertojärjestelmä ja puhdistuslaite. Vesimäärä on yleensä 15–100 m3. Allastila tulee rakentaa kosteatilaksi ja sen riittävästä ilmanvaihdosta tulee huolehtia. Allaspeite minimoi haihtumista ja säästää paljon energiaa.

Ulkoaltaat

Tämän oppaan ohjeet soveltuvat myös ulkoaltaille. Erona on, että ulkoaltaat kuluttavat enemmän klooria. Pitkävaikutteinen Kloori, Multikloori ja Klooribalanssi ovat tuotteina tehty vain ulkoaltaille, eivätkä ne sovellu sisäaltaille, koska ne sisältävät syanuurihappoa, joka estää kloorin haihtumisen altaasta auringon UV-valon vaikutuksesta.

Pienet altaat, ulkoporealtaat sekä kylpytynnyrit

Pienet altaat, 1-10 m3 (useimmiten alle 5 m3), puhdistuslaitteella tai ilman sitä. Jos sinulla on tällainen allas, hyödyt paljon tästä oppaasta. Katso pikaopas sivulta 5, mutta noudata ensisijaisesti valmistajan ohjeita. Varsinkin porealtaat vaativat erikoishoitoa, jota ei käsitellä tässä hoito-oppaassa.

Yleiset altaat

Yleisessä käytössä olevia altaita koskee laajennettu hoito ja tarkkailu kunnan terveyssuojeluviranomaisten ohjeiden mukaisesti.