Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Porealtaan hoito

Ulkoporeallas on hankinta, josta voi nauttia vuosia eteenpäin. Säännöllinen ulkoporealtaan ylläpito takaa pitkän käyttö-iän hankinnalle sekä varmistaa huolettoman kylpykokemuksen.

Ulkoporealtaan hoito ja ylläpito on helppoa, eikä se vaadi juurikaan aikaa tai vaivaa. Desinfioi allas ruokalusikallisella klooria jokaisen kylvyn jälkeen ja jätä kansi auki vähintään 15 minuutiksi annostelun jälkeen. Tarkista pH-arvo säännöllisin väliajoin. Oikea pH-arvo on tärkeä, jotta kloori toimisi. Ulkoporealtaan suodatin irrotetaan ja puhdistetaan kerran kuukaudessa. Vesi vaihdetaan kahdesta neljään kertaan vuodessa, jos kylvyssä käydään 1–3 kertaa viikossa.

Jotta ulkoporealtaan vesi pysyisi puhtaana mahdollisimman pitkään, pidä lämpökansi ulkoporealtaan päällä aina, kun siinä ei kylvetä. Kylpyyn mennään aina suihkun kautta, ilman saippuoita tai shampoita. Hierontasuuttimet jätetään auki-asentoon altaasta poistuttaessa.

Poreallasveden hoito ja valmistajan suositukset

 • Lue altaasi valmistajan käyttöohjeet ja erityisesti ohjeet vedenhoidosta.
 • Useimmat valmistajat suosittelevat säännöllistä allasveden kloorausta. Porealtaan klooria saat ostettua esimerkikis verkkokauppamme kautta.
 • Edelleen veden pH, alkalisuus ja kovuus tulee pitää valmistajan ohjeiden mukaisissa rajoissa.

Hyvin varustelluissa altaissa otsonaattori auttaa veden puhdistuksessa

 • Helppohoitoisissa ja hyvin varustetuissa altaissa on perussuodatuksen lisäksi myös otsonaattori.
 • Otsonaattori desinfioi hapettamalla bakteereita. Otsonaattorin suora vaikutus rajoittuu veden puhdistuskiertoon eikä se esimerkiksi tapa bakteereita kauempana allasvedessä tai suodattimissa. Tämän vuoksi allasveteen suositellaan lisättäväksi aina jonkin verran poreallas klooria.
 • Otsonaattori helpottaa altaan käyttöä ja vähentää vedenhoitorutiineja käyttäjiltä.

Ulkoporealtaan veden vaihtoväli

Altaan veteen kerääntyy sekä ihmisistä että ulkoilmasta lika-aineita, pesuaineita ynnä muita epäpuhtauksia, jotka pitkän päälle tekevät altaan vedestä sameaa ja vaikeasti hoidettavaa. Suosittelemme vedenvaihtoa porealtaille noin 3–4 kertaa vuodessa. Pääsääntöisesti vesi kannattaa vaihtaa ainakin ennen pakkastalvea ja keväällä.

Laadukas porealtaan vesi

Veden kulutus allasta täyttäessä on vain 1–2 kuutiota, joten porealtaan vedenvaihdon hinta on alhainen. Allas on kylpyvalmis vedenvaihdon jälkeen noin 24–36 tunnissa, kun lämpö on noussut haluamallesi tasolle.

Porealtaan vesi sameaa?

Jos porealtaasi vesi on sameaa, se voi johtua muutamista asioista. Seuraavat asiat voivat vaikuttaa:

 • Porealtaan klooripitoisuus on liian pieni
  —> Shokkiklooraa altaan vesi ja lisää shokkikloorauksen jälkeen saostusainetta. Huuhtele porealtaan suodatin vastavirtaan ja pidä suodatinta käynnissä, kunnes porealtaan vesi on kirkasta. Shokkiklooraukseen löydät ohjeet linkin takaa.
 • Porealtaan pH-arvo on pielessä
  —> Säädä porealtaan pH-arvo oikein eli välille 7,0-7,4 (voit mitata porealtaan testerillä) ja shokkiklooraa porealtaan vesi sen jälkeen. Jos pH-arvo ei ole ohjearvojen välissä, kloori ei reagoi vedessä lainkaan.

Milloin porealtaaseen voi mennä shokkikloorauksen jälkeen?

Porealtaan klooriarvon tulee olla 1–3 ppm vapaata klooria. Arvo voi tilapäisesti olla korkeampi heti annostelun jälkeen ja shokkikloorauksen jälkeen porealtaaseen ei kannata mennä ennen kuin klooriarvo on vähintään alle 3 ppm, mieluiten lähellä 1 ppm. Pore-altaan arvot voit mitata digitaalisella pore-allastesterillä.

Ulkoporealtaan veden vaihto – ohjeet vaihe vaiheelta

   1. Katkaise virta altaasta laukaisemalla vikavirtasuoja ja altaan sulake.
   2. Paikanna altaan päätyhjennysventtiili ja poista venttiilin korkki. Kiinnitä puutarhaletku päätyhjennysventtiiliin (välttääksesi veden tulvimista altaan ympäristöön) ja johdata letkun toinen pää sopivaan veden tyhjennyspaikkaan. Avaa tyhjennysventtiili. Voit käyttää tyhjennykseen myös uppopumppua tai painovoiman avulla toimivaa lappoa.
   3. Huomaa: Jos olet lisännyt altaaseen äskettäin klooria, pidä kansi auki ja pumput päällä noin 10-30 minuuttia, jotta suurin osa kloorista haihtuu pois ennen tyhjennystä.
   4. Odota, että allas tyhjenee.
   5. Kun allas on tyhjentynyt, puhdista halutessasi altaan istuimiin jäänyt vesi esimerkiksi rätillä tai märkäimurilla. Pyyhi pois mahdolliset vesirajan likarajat.
   6. Sulje päätyhjennysventtiili ja kiinnitä venttiilin korkki.
   7. Puhdista tai vaihda altaan suodattimet.
   8. Täytä allas vedellä suodatinlokeron kautta ENNEN virran kytkemistä altaaseen.
   9. Kun altaan vesi on ylittänyt altaan valmistajan suositteleman rajan, kytke vikavirtasuoja ja altaan sulake. Seuraa että allas lähtee toimimaan normaalisti.

Ulkoporealtaan vedenhoito on tärkeää

Mikäli haluat jättää altaan tyhjäksi talviaikaan, varmista että altaan kaikki poresuutinputket tyhjentyvät vedestä esimerkiksi imemällä suutinten kautta märkäimurilla. Irrota myös altaan teknisestä tilasta pumput ja pyri tyhjentämään vesi kaikista mahdollisista paikoista. Peitä allas ja varmista, että vettä tai lunta ei pääse altaaseen.

Muita vinkkejä porealtaan toimivuuden ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi

Hyvin hoidettu allas on turvallinen käyttää ja altaan käyttöikä pitenee. Hyvin hoidetun ja laadukkaan porealtaan on jopa kymmeniä vuosia.

HUOM: Hyvin hoidetulla laadukkaalla altaalla on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo. Mikäli olet hoitanut allastasi hyvin, se kiinnostaa myös meitä. Kysy meiltä vaihtotarjousta vanhasta altaastasi, mikäli haluat vaihtaa sen uuteen.

Tässä vielä muutamia muita vinkkejä altaan hoitoon ja käytettävyyteen

   • Pese ja huuhtele altaan ulkoreunat aika-ajoin vedellä ja rätillä.
   • Huolehdi kannen puhtaudesta. Kannen puhtaus. varsinkin taitteiden kohdilta. sekä ”hellyys” kannen poistossa ja päälle laitossa vaikuttavat kannen ikään merkittävästi. Poreallaskanteen löytyy myös suoja-aineita, jotka lisäävät kannen ikää ja estävät sen haalistumista.
   • Kannen nostin helpottaa altaan käyttöä ja lisää kanne ikää. Altaan kannen nostimia löytyy lähes kaikkiin altaan asennusvaihtoehtoihin.
   • Altaan suodatin kannattaa putsata juoksevalla vedellä ja hoitoharjalla 2–4 viikon välein. Suodatin uusitaan kerran vuodessa. Suodattimen puhdistukseen löytyy sekä puhdistusharjoja että puhdistusaineita.
   • Jalat kantavat usein altaaseen roskia. Huolehdi siis jalkojen puhtaudesta altaaseen mennessäsi. Mikäli altaan pohjalle kerääntyy kuitenkin hiekkaa tai muuta roskaa, pohjan puhdistukseen löytyy ns. Spa Wand –imureita, joilla pohjaa on helppo pitää puhtaana.
   • Altaaseen menoa voidaan helpottaa allasrapuilla ja erilaisilla allaskaiteilla.
   • Mikäli altaan veden laatu heikkenee nopeasti tai altaan sisäpinnat tuntuvat liukkailta noin 2–4 vuoden jälkeen altaan käyttöönotosta, on se yleensä merkki otsonaattorin heikkotehoisuudesta. Otsonaattori on kulutusosa, ja sen voi ja se pitää vaihtaa.

Huomioithan vielä erityisesti, että kaikkien lämminvesialtaiden veden laadun tarkkailuun ja tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin tulee kiinnittää riittävästi huomiota. Hoitamattomassa lämpimässä vedessä bakteeritoiminta on huomattavasti voimakkaampaa kuin kylmissä vesissä.

Haluatko lisätietoa porealtaan hoidosta? Ota yhteyttä tai tule käymään Espoon myymäläämme!