Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Uima-altaan hoidon aikataulu

Huoltoaikataulu uima-altaille

Aikataulut ovat suuntaa antavia. Huoltotoimenpiteiden tiheys riippuu altaan käyttöasteesta sekä paikasta.

Päivittäin allasveden arvojen mittaus
vapaa kloori
kokonaiskloori
sidottukloori (=kokonaiskloori – vapaa kloori)
pH
uima-altaan ja laitteiden kunnon tarkistus silmämääräisesti
tarvittaessa liuosastioiden täyttö
Kerran viikossa uima-allassuodattimen massojen vastavirtahuuhtelu
altaan imurointi (tarpeen vaatiessa useammin/harvemmin)
uima-altaan vesirajan pesu (ns. reunapesu)
pintaventtiilien sihtikorien puhdistus
suodatinpumpun sihtikorin puhdistus
Kerran kuukaudessa antureiden tarkistus, puhdistus ja tarvittaessa kalibrointi
shokkiklooraus, mikäli sidotun kloorin määrä ylittää 0,4 mg/l
suodatinsäiliön ilmaus
Kerran vuodessa kloorianturin elektrolyyttinesteen vaihto
pH-anturin vaihto
veden vaihto

 

Kerran 2 / 3 -vuodessa Allassuodattimen massojen vaihto

 

Uima-altaan imurointi

Uima-altaan pohjalle kerääntyneet roskat poistetaan pohjaimurilla. Pohjaimuri koostuu imupäästä, letkusta ja teleskooppivarresta. Imuletku liitetään pintaventtiilin sihtikoriaukkoon ja se toimii allaspumpun imuvoimalla.

Aluksi osat liitetään yhteen siten, että imuletkun toiseen päähän asennetaan ns. SkimVac-imulevy ja toiseen päähän teleskooppivarteen kiinnitetty imupää. Imuletku viedään pystysuoraan alas allasveteen niin, että letku täyttyy kokonaan vedellä (tärkeää). Kun letku on täynnä, se liitetään nopeasti pintaventtiilin sihtikoriaukkoon imulevyn avulla. Varo imemästä ilmaa järjestelmään. Sulje kierto, kun pohjaimu on suoritettu. Letku voidaan silloin irrottaa pintaventtiilin sihtikoriaukosta ilman vaurioita. Pohjaimuletkulle on olemassa kätevä kelauslaite letkun säilyttämiseen. Vastavirtahuuhtele hiekkasuodatin aina ennen altaan imurointia ja tyhjennä pintaventtiilin sihtikori imuroinnin jälkeen.

On myös vedenpaineella toimivia pohjaimureita, joissa imu aikaansaadaan imupäähän kytketyllä vesiletkulla. Roskat kerääntyvät imupäässä olevaan pussiin, joka tyhjennetään imuroinnin jälkeen.

Lehtihaavi ja seinäharja

Teleskooppivarteen sopivat myös lehtihaavi ja seinäharja. Ne helpottavat altaan hoitoa ja niitä on tarjolla erilaisia. Lehtihaavi on hyvä isojen roskien poistamiseen pohjalta tai pinnalta. Seinäharjalla harjataan pois levä pohjalta ja seinistä, joka muuten saattaisi jäädä paikalleen shokkikloorauksesta huolimatta.

Automaattinen altaanpuhdistaja

Automaattinen altaanpuhdistaja toimii allaspumpun imuvoimalla. Puhdistaja liitetään imuletkuun ja kytketään pintaventtiilin sihtikoriaukkoon. Valittavissa on useita malleja, joista toiset puhdistavat pohjan ja toiset jopa kiipeilevät altaan seinissä. Useimmilla allasimureilla on erityinen, mallikohtainen imuletku, joka koostuu useista yhteen koottavista letkuosista. Käytön jälkeen letkuosat tulee irrottaa ja säilyttää suorana. Jos ne ovat rullalla pitkiä aikoja, ne menettävät muotonsa eivätkä toimi enää optimaalisesti. Muista aina vastavirtahuuhdella hiekkasuodatin ennen altaan imurointia.

Allasrobotti

Allasrobotissa on sisäänrakennetut moottorit ja suodatinpussi, johon roskat keräytyvät. Suodatinpussi tyhjennetään ja huuhdellaan puhtaaksi. Pussia voidaan käyttää uudelleen ja jopa pestä pesukoneessa.

Jos käytät allasrobottia, hiekkasuodatin ei kuormitu yhtä paljon ja tarvittavien vastavirtahuuhteluiden määrä vähenee. Valittavana on useita erilaisia allasrobotteja, joista jotkut mallit imuroivat myös seinät.

Net Skim

Net Skim on suodatinpussi, joka sopii pintaventtiilin sihtikoriin. Se kerää hienommat hiukkaset, jotka muuten tukkisivat hiekkasuodatinta. Net Skim-pussit voidaan tyhjentää, huuhdella ja käyttää uudelleen. Kätevä tuote, joka säästää hiekkasuodatinta.