Finnoonlaaksontie 7, 02270 Espoo | Puh. +358 (0) 9 6844 700
TAI +358 (0) 40 5439828 | myynti@vesilaite.fi

Uima-altaan kiertojärjestelmä ja puhdistuslaitteisto

Uima-altaan kiertojärjestelmän ja puhdistuslaitteiston avulla pidät uima-altaasi hyvässä kunnossa

Uima-altaan pumppu on altaan sydän. Se imee vettä pintaventtiilistä ja pumppaa sen suodattimen ja uima-altaan lämmittimen läpi, ennen kuin se johdetaan takaisin altaaseen tulosuuttimista. Kutsumme tätä kiertojärjestelmäksi. Puhdistuslaite mitoitetaan siten, että allasvesi voidaan kierrättää neljä kertaa vuorokaudessa. Desinfioinnin kanssa kapasiteetti riittää antamaan puhdasta, kristallinkirkasta vettä.

 1. Pintaventtiili on pintaveden puhdistaja, jossa on sihtikori keräämässä pintaroskia. Sihtikorin aukkoon liitetään pohjaimurin letku allasta imuroidessa.
 1. Allaspumppu imee allasvettä pintaventtiilin kautta ja pumppaa sen hiekkasuodattimen läpi kiertojärjestelmässä. Pumpussa on oma sihtikori, johon karkeat roskat juuttuvat.
 1. Suodatin (tässä hiekkasuodatin) puhdistaa vettä ja pysäyttää hyvin hienot hiukkaset 0,2 mm asti. Monitieventtiilin avulla suodatin puhdistetaan vastavirtahuuhtelulla ja lika johdetaan viemäriin.
 1. Lämmitys. Allaslämpöpumppu ja aurinkokeräimet alentavat käyttökustannuksia. Tämä koskee myös lämmönvaihdinta, joka liitetään talon lämpöjärjestelmään esim. maalämpöön. Sähkölämmitin on tavallisin pienissä altaissa, mutta sen käyttökustannukset ovat yleensä muita lämmitysmuotoja korkeammat.
 1. Suolaklorinaattori. Valinnaisvaruste, joka desinfioi allasvettä automaattisesti ja tekee vedestä hyvin miellyttävää.
 1. Tulosuutin. Tästä johdetaan lämmin, puhdistettu vesi takaisin altaaseen.

Mekaanista puhdistusta puhdistuslaitteen avulla tarvitaan roskien ja hiukkasten poistamiseen. Puhdistuslaitteisto koostuu pumpusta ja suodattimesta. Hiekkasuodatin on käytetyin ja helppokäyttöisin. Polyesterisuodattimia (patruunasuodatin) käytetään myös.

Puhdistuslaitteen tulee voida kierrättää allasvesi vähintään 2 kertaa/vrk yksityisaltaassa. Normaalisti puhdistuslaite toimii vuorokauden ympäri, mutta jos se on tehokas, se voidaan ohjelmoida ajastimella toimimaan kylpylämpötilasta ja käyttömäärästä riippuen. Tarkista pintaventtiilin ja pumpun sihtikorit säännöllisesti ja tyhjennä tarvittaessa. Näin vältät vesikierron estymisen.

Hiekkasuodatin

Hiekkasuodatin tulee vastavirtahuuhdella säännöllisin väliajoin tarpeen mukaan. Vastavirtahuuhtelussa vesi johdetaan takaperin suodattimen läpi, jolloin roskat huuhtoutuvat viemäriin. Monitieventtiiliin on asennettu näyttölasi, josta näkee, kun vesi on puhdasta vastavirtahuuhtelun aikana. Painemittari mittaa paineen, joka suodatinta kuormittaa. Huomioi arvo heti vastavirtahuuhtelun jälkeen. Kun suodatin alkaa likaantua, paine kasvaa. Vastavirtahuuhtelu tulee suorittaa, kun paine on kasvanut 0,3 bar (noin 4 psi) puhtaan suodattimen arvoa korkeammaksi.

Hiekkasuodattimen vastavirtahuuhtelu

 1. Sammuta pumppu ja lämmitin sekä muut mahdolliset varusteet.
 2. Käännä kahva asentoon ”Backwash”, vastavirtahuuhtelu.
 3. Käynnistä pumppu ja anna sen käydä 2–5 minuuttia tai kunnes näyttölasissa näkyvä vesi on puhdasta.
 4. Pysäytä pumppu ja käännä kahva asentoon ”Rinse”, puhtaaksihuuhtelu.
 5. Käynnistä pumppu ja anna sen käydä noin 30 sekuntia.
 6. Pysäytä pumppu ja käännä asentoon ”Filter”, suodatus.
 7. Käynnistä pumppu ja lämmitin sekä muut mahdolliset varusteet.

 

Monitieventtiilin asennot:

Filter: Normaali suodatusasento.

Backwash: Vastavirtahuuhtelu. Suodattimen puhtaaksihuuhtelu viemäriin.

Rinse: Montieventtiilin puhtaaksihuuhtelu vastavirtahuuhtelun jälkeen.

Waste: Tyhjennys. Vesi kiertää suodattimen ohi suoraan viemäriin.

Closed: Kierrätys suljettu.

Recirculate: Kierrättää vettä altaassa suodattimen ohitse.

Winter: Talvisulkemisasento (jos puuttuu, aseta venttiili kahden asennon väliin).

Polyesterisuodatin (patruunasuodatin)

Polyesterisuodattimessa on suodatinpatruuna, johon roskat jäävät. Suodatinpatruunat poistetaan puhdistettaviksi noin 2–3 kertaa kuukaudessa, suodattimen koosta ja roskien määrästä riippuen.

Ensin patruuna huuhdellaan puhtaaksi vesiletkulla (korkeapainepesuri kovalla suihkulla voi vahingoittaa suodatinmateriaalia). Sen jälkeen suodatin laitetaan isoon astiaan, jossa on lämmintä vettä ja hieman pesuainetta. Pyörittele patruunaa vedessä ja jätä se sitten pesuaineveteen 10 minuutiksi. Huuhtele sen jälkeen huolellisesti. Suodattimen voi pestä myös astianpesukoneessa maks. +50 °C ilman kuivausohjelmaa. On käytännöllistä pitää varasuodatinta kotona.